Of een boek goed is, weet je pas wanneer je het hebt gelezen. Op dit blog laat ik weten welke boeken volgens mij de moeite van het lezen zeker waard zijn. Een mix van oud en nieuw, van jong en volwassen, maar één ding staat vast: het zijn allemaal Goede Boeken.

dinsdag 16 augustus 2011

Mijn vriendschap met Jezus – Lars Husum

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is Mijn vriendschap met Jezus geen stichtelijk boek, maar een fantastische roman over een jonge Deen die zijn plek in de wereld probeert te vinden. En over een zekere Jezus, die hem daarbij probeert te helpen.

Nikolajs ouders zijn op vroege leeftijd omgekomen bij een auto-ongeluk. Sindsdien leeft hij samen met zijn zus van het geld dat hun moeder, een bekende zangeres, hen heeft nagelaten. Lange tijd hebben ze het goed, tot Nikolaj gewelddadig en depressief wordt. Niet alleen de broer-zus-relatie komt op het spel te staan, maar ook Nikolajs leven: hij probeert meerdere malen zelfmoord te plegen.

Asbak
Zoals verwacht komt er op Nikolajs dieptepunt hulp als Jezus plotseling aan hem verschijnt. Midden in de nacht staat hij op sandalen in het appartement, waarop Nikolaj hem in een reflex een asbak tegen het hoofd gooit. Hoewel Nikolaj betwijfelt of Jezus wel de échte Jezus is, besluit hij diens advies op te volgen en te proberen zijn leven te beteren.

Klootzak
Dat je een leven dat bestaat uit louter luiheid, vechten en drinken niet zomaar verandert, blijkt al gauw. Husum heeft een energieke roman geschreven over een hoofdpersoon van wie je je regelmatig afvraagt of je eigenlijk wel sympathie voor hem wílt voelen. Vaak gedraagt Nikolaj zich als een enorme klootzak, maar bij vlagen komt er toch een heel geschikte jongen naar voren.

Bijzonder
Mijn vriendschap met Jezus is een bijzonder debuut. Bijzonder om verschillende redenen. Omdat het over leven, familie, seks, muziek en vriendschap gaat. Omdat het zowel wreed en hard als aandoenlijk en grappig is. Omdat het leest als een trein, omdat je wilt weten hoe het verder gaat, maar baalt als het boek uit is. En vooral bijzonder omdat dit pas Husums eerste roman is. Hoeveel meer mogen we nog van hem verwachten?

Uitgeverij Nieuw Amsterdam (2009)

1 reacties:

Blogger puikeprent zei...

Hé! Dat klinkt als een tof boek! Je recensie maakt me nieuwsgierig! Mag ik 'm lenen? :)

17 augustus 2011 om 00:40

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage