Of een boek goed is, weet je pas wanneer je het hebt gelezen. Op dit blog laat ik weten welke boeken volgens mij de moeite van het lezen zeker waard zijn. Een mix van oud en nieuw, van jong en volwassen, maar één ding staat vast: het zijn allemaal Goede Boeken.

maandag 29 augustus 2011

Muleum - Erlend Loe

Een geplukte rubberen kip zonder hoofd. Het niet-bestaande woord ‘Muleum’. De omslag van de laatste roman van Erlend Loe laat nogal wat te raden over, maar wie even doorleest treft een zwaar verhaal met een humoristisch tintje.
 
En dan heb ik het nog niet eens over de openingstekst gehad. Dat is een sms’je: ‘We storten neer. Houden van je. Doe wat je wilt. Pappa’. Het begin van het boek is bizar, de rest vooral heel erg grappig. Dat grappige zit ‘m niet in het verhaal: Julies ouders en broer zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Julie blijft alleen achter en besluit dat ze ook wil sterven, maar doodgaan blijkt niet zo makkelijk als ze dacht.


Luchtige zelfmoordpoging
Als Julie alleen achterblijft, storten haar familie, vrienden en psychologen zich op haar. Met de beste bedoelingen, dat wel, maar ze heeft er al gauw genoeg van. Ze onderneemt verschillende zelfmoordpogingen, maar iedere keer gaat het mis. De tijd die ze daardoor steeds toch weer krijgt, vult ze om zichzelf bezig te houden met het opschrijven van haar belevenissen in haar dagboek.
 
Bizar en geestig
Hoewel het thema van Muleum zwaar is, is het boek alles behalve duister of depressief. Het leest makkelijk weg en zit vol bizarre grappen en onverwachte gebeurtenissen. Alles lijkt mogelijk en alles lijkt te kunnen in de wereld die geschetst wordt. Alles behalve doodgaan dan, juist wat Julie zo graag wil. Toch is het de Noorse Erlend Loe gelukt zelfs dát op een geestige wijze te beschrijven.


Geslaagde mix
Loe heeft films en muziekvideo’s gemaakt, in een psychiatrisch ziekenhuis gewerkt en hij is leraar geweest. In zijn boeken brengt hij invloeden van al die terreinen samen. Muleum is daardoor niet alleen een grappig boek met een bijzonder thema, genoeg actie en herkenbare situaties, het heeft ook psychologische diepgang en een verrassend einde.


De Geus (2009)

1 reacties:

Blogger José zei...

Deze komt zeker op mijn lijstje 'nog in huis te halen' ! Heb al meer van hem gelezen, o.a. "Volvo vrachtwagens" en ben erg gecharmeerd van zijn schrijfstijl en taalgebruik :-)

18 september 2011 om 12:56

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage