Of een boek goed is, weet je pas wanneer je het hebt gelezen. Op dit blog laat ik weten welke boeken volgens mij de moeite van het lezen zeker waard zijn. Een mix van oud en nieuw, van jong en volwassen, maar één ding staat vast: het zijn allemaal Goede Boeken.

zondag 18 september 2011

Vissen veranderen bij kou van zwemrichting – Pierre Szalowski

Wat doe je als je elf bent en je ouders je vertellen dat ze gaan scheiden? De hoofdpersoon van Vissen veranderen bij kou van zwemrichting bidt de hemel om hulp. En de hemel komt in actie: er volgen enorme ijsregens die de hele stad platleggen.

De ijsregens zorgen ervoor dat de elektriciteit in Québec uitvalt en dat mensen meer en meer op elkaar aangewezen raken. Zo ook de personages in Vissen veranderen bij kou van zwemrichting. In eerste instantie vraag je je als lezer af of ze wel iets met elkaar te maken hebben, of ze überhaupt samen in één boek horen, maar hoe kouder het wordt, hoe duidelijker de verbanden worden.

Barre weersomstandigheden 
De hoofdpersoon ziet hoe de ijsregens en de barre omstandigheden indirect verschillende mensen helpen en hoe hun levens verbeteren. Toch is hij teleurgesteld, want zijn ouders hebben hun voornemen te gaan scheiden nog steeds niet bijgesteld. Meerdere keren bidt hij de hemel om hulp en de weerssituatie verslechtert alleen maar.

Wiskundig experiment
De roman van Pierre Szalowski is alleen al aantrekkelijk vanwege de intrigerende titel. Hoe het zit met de veranderlijke vissen wordt uitgelegd in het verhaal van Boris Bogdanov, een de Canadees-Russische wiskundige die een experiment uitvoert om zijn theorie over de zwemrichting te bewijzen. In de andere verhaallijnen wordt uit de doeken gedaan dat dit niet alleen voor vissen, maar ook voor mensen geldt.

Verwarmend verhaal 
Vissen veranderen bij kou van zwemrichting is een bijzonder en inspirerend boek. Het kost je enige tijd om de opbouw te vatten en te begrijpen, maar als het eenmaal zover is, geniet je ondanks de beschreven kou, alleen maar meer van het verwarmende verhaal.


Lebowski (2011)

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage