Of een boek goed is, weet je pas wanneer je het hebt gelezen. Op dit blog laat ik weten welke boeken volgens mij de moeite van het lezen zeker waard zijn. Een mix van oud en nieuw, van jong en volwassen, maar één ding staat vast: het zijn allemaal Goede Boeken.

zaterdag 15 oktober 2011

Leugens - Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk is rechercheur en auteur van populaire boeken als Loverboys, Overdosis en Eerwraak. In Leugens schrijft ze over huiselijk geweld. Alberts gezin lijkt normaal, maar als zijn vader een verkeerde bui heeft mishandelt hij zijn moeder. En Albert kan er niets tegen doen. Heftig!

Een keurig gezin: vader, moeder en twee kinderen, Albert en Chantal, maar achter de voordeur gaat het zó verschrikkelijk mis. Alberts vader heeft zichzelf niet in de hand en slaat de boel geregeld kort en klein. De situatie wordt onleefbaar en Albert zoekt zijn heil in de kroeg, bij verkeerde vrienden en bij zijn vriendin Evelien, die langzamerhand een obsessie voor hem wordt.

Geweldsexplosies
Helen Vreeswijk schrijft op een realistische manier over pittige thema’s. Leugens gaat over huiselijk geweld, een onderwerp dat zo heftig is dat je er liever níet over zou lezen. In Leugens lees je vanuit verschillende standpunten over de problemen bij Albert thuis. Over de angst, de dreiging en de onvermijdelijke gewelddadige explosies van zijn vader. Daarnaast laat Vreeswijk zien hoe het probleem van vader op zoon doorgegeven kan worden als Albert op een dag op het punt staat Evelien te mishandelen.

Wraak
Hoewel Leugens ruim driehonderd bladzijden telt, vlieg je er zo doorheen. Vreeswijk schrijft vlot en laat je als lezer de problemen van Albert, zijn moeder en zijn zusje meebeleven. Daarnaast laat ze je meekijken met het werk van de recherche. Én met Alberts vader, die wraak wil wanneer hij erachter komt dat zijn moeder van hem wil scheiden. Leugens is een schitterend boek. Het pakt je beet en laat je niet los tot je de laatste bladzijde gelezen hebt.

Manteau (2010)


2 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Knap als je over huiselijk geweld een vlot te lezen en boeiend boek kunt schrijven. Toch maar lezen al is het mede voor de 'inkijk' bij de collega's van de recherche. H.

16 oktober 2011 om 04:56

 
Anonymous Lorenz zei...

Het is een spannend boek. Het hele verhaal draait om huishoudelijk geweld. Jos mishandelt zijn vrouw en werkt zijn woede soms ook af op de kinderen. Helen Vreeswijk zou jaren een functie hebben gehad bij de recherche. Je ziet dat ze haar ervaringen hierover verwerkt in het boek. Het verhaal komt realistisch over. Ze laat zien wat de gevolgen voor de slachtoffers en de mensen om hen heen kunnen zijn. Een aanrader!

11 maart 2015 om 07:08

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage